V. Olağan Genel Kurulumuz toplandı!

2 Nisan 2016 Günü gerçekleştirilen genel kurulda, yeni yönetim ve denetim kurulu seçimleri yapıldı.

30 Ocak'ta El Heykeli'nde Buluşuyoruz!

Her yıl olduğu gibi, bu 30 Ocak'ta da Kuşadası sahilindeki El Heykeli önünde çiçeklerimizi göç yollarında yitirdiğimiz büyüklerimizin anısına denize bırakıyoruz...

Serez'den Misafirimiz vardı!

2010 Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz Yunanistan-Makedonya gezimizde tanıştığımız Serez'li Stratos, 2011 Haziran ayında Anadolu kökenli bir grup Serez'li ile birlikte Kuşadası'ndaydı.

Mübadele'nin 94. Yıldönümü Anılacak

Mübadele'nin 94. Yıldönümü programı hazırlıkları sürüyor. 30 Ocak 1923' tarihinde Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan, "Ahali Mübadelesi" anlaşmanın yıldönümü, Kuşadası'nda da 2008 tarihinden bu yana derneğimiz

Türkiye Mübadil Kuruluşları Toplantısı yapıldı

Lozan Mübadilleri Vakfı'nın çağrısı ve ev sahipliği ile Türkiye'de faaliyet gösteren mübadil kuruluşları 24 Aralık 2016 tarihinde İstanbul'da bir araya geldi.

30 Ocak 2013 Çarşamba

Mübadele'nin 90. Yıldönümü

Kuşadası'nda derneğimizin öncülüğünde her yıl yinelenen Mübalede'nin Yıldönümü etkinlikleri  bu yıl 30 Ocak 2013 günü El Heykeli önünde, "Savaşlarda ve Göç Yollarında Yitirdiğimiz büyüklerimiz" anısına yapılan kısa tören ile başladı.

30 Ocak 1923 tarihinde imzalanan Lozan Nüfus Mübaledesi protokolü ile yıllardır yaşadıkları memleketlerinden yeni bir hayata, yeni bir yurda doğru yola çıkartılan büyüklerimiz anısına denize çiçek bırakılmasıyla onların "aziz hatıralarını" bir kez daha anmış olduk!..


27 Ocak 2013 Pazar

MÜBADİL KURULUŞLARININ ORTAK BİLDİRİSİ





Bundan 90 yıl önce; 30 Ocak 1923 tarihinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ile
Yunan Hükümeti arasında, Türkiye’de yerleşik Rum-Ortodokslar ile Yunanistan’da yerleşik Türk-Müslümanların zorunlu göçünü öngören Mübadele Sözleşmesi imzalandı.

Balkan Savaşınrı başladığı 18 Ekim 1912 tarihinden itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile yaklaşık 2.000.000 insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kaldı.

Mübadeleye tabi tutulan insanlar; yüzlerce yıldır ekip-biçtikleri topraklarını, ekmek parası kazandıkları işyerlerini, evlerini, ibadet ettikleri kutsal mekanlarını, sevdiklerinin mezarlarını geride bıraktılar. Limanlarda, tren istasyonlarında kurulan çadırlarda haftalarca, aylarca beklediler. Çoğu yolcu taşımaya elverişsiz olan gemilerle olmak üzere iki ülke arasında günler, haftalar, hatta aylar süren yolcuklar yaptılar. Bu uzun ve zahmetli yolculuk sırasında kaybettiklerinin ölülerini denize verdiler. Yetersiz beslenmeden ve kötü fiziki koşullardan ötürü hastalanarak ölenler oldu. Aileler dağıldı. Yeni vatanlarında uzun süre uyum güçlüğü çektiler. Acılarını dışa vurmadılar, anlatmadılar, aktarmadılar.

Mübadillerin doğdukları toprakları ziyaret etmelerine uzun yıllar izin verilmedi. 1. Kuşak
mübadillerin hemen hemen tamamı memleket hasreti ile bu dünyadan sessizce göçüp gittiler.
Son yıllarda giderek artan sayıda mübadil çocuğu ve torunu , bir vasiyeti yerine getirircesine aile büyüklerinin yaşadıkları “memleket”lerini ziyaret etmek istiyor. Onların doğdukları kentleri, köyleri, mahalleleri, ibadet ettikleri kutsal mekanları görmek istiyor. Kendi özel tarihlerine ve kültürlerine ait izleri sürmek istiyor.

Ancak; T.C vatandaşlarına vize uygulanması, vize alırken çekilen sıkıntılar düş kırıklığı
yaratıyor. AB aday üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları; vize harcı olarak 60 Euro, aracı kurum hizmet bedeli olarak 20 Euro, yurt dışı seyahat sigortası ve yurt dışı çıkış harcı olarak yaklaşık 20 Euro ödüyorlar. Yapılan 100 Euro harcamanın karşılığında tek girişli ve çok kısa süreli vize alınabiliyor. Oysa, AB aday üyesi dahi olmayan Arnavutluk, Bosna Hersek, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Sırbistan, Karadağ pasaportu taşıyanlar vize ücreti olarak sadece 35 Euro ödüyor.

Yunanistan hükümetinden ve AB yöneticilerinden iki halk arasına örülen vize duvarını
kaldırmalarını talep ediyoruz. Vize uygulamasının, AB’nin yaratmaya çalıştığı çok kültürlü toplum anlayışının önünde büyük bir engel oluşturduğunu düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden de bu insancıl talebimizin takipçisi olmasını rica ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizler de Yunanistan vatandaşı olan Rum Ortodoks mübadiller gibi aile büyüklerimizin doğdukları toprakları vizesiz ziyaret etmek istiyoruz.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti'nden mübadillerin geride bıraktıkları cami, kilise, tekke, manastır, türbe, şehitlik, mezarlık gibi kutsal mekanların günümüze kadar ayakta kalmış olanlarının restore edilmelerini ve korunmalarını talep ediyoruz. Türkiye'deki ve Yunanistan'daki yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının mimari mirasın korunması konusunda gösterdikleri çabalara merkezi yönetimlerin maddi ve teknik olarak destek vermelerini bekliyoruz.

Her iki ülke mübadillerinin yılda bir kez de olsa aile büyüklerinin ibadet ettikleri kutsal
mekanlarda dua etmelerine olanak sağlanmasını istiyoruz.

Mübadeleden kalan kültürel mirasın korunması, Türkiye’yi zorunlu göçle terk eden Rum-Ortodoks mübadiller gibi Yunanistan’ı zorunlu göçle terk eden Türk-Müslüman mübadillerin de aile büyüklerinin “memleketlerini” vizesiz ziyaret etmelerine imkan sağlanması, iki halkın birbirlerini daha yakından tanımalarına, halklar arasındaki dostluğun pekişmesine ve barış kültürünün gelişmesine hizmet edecektir.

Son günlerde azınlık kurumlarına ve diplomatlara yönelik ırkçı saldırılardan üzüntü
duyduğumuzu ve şiddetle kınadığımızı ifade ederek, acil önlem alınmasını talep ediyoruz.

Bu topraklarda yaşayan halkların geçmişinde yüzlerce yıllık birlikte yaşam deneyimi var. Balkan Savaşından Balkan Barışına giden yolun ilk kilometre taşları 1930 yılında Atatürk ve Venizelos tarafından döşenmiştir.

Bizler; mübadil çocukları ve torunları olarak, Mübadelenin 90. Yıl dönümünde Balkanlar’da ve yaşadığımız coğrafyada çatışma yerine barış, farklı olanı sürgün yerine birlikte yaşama ortamının oluşturulabileceğine yürekten inanıyoruz.

Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, çekilen acılar bir daha yaşanmasın diyoruz..

Kamu oyuna saygıyla sunarız.

25 Ocak 2013 Cuma

Kuşadası'nda Mübadelenin 90. Yıldönümü Programı


‎1) 30 Ocak 2013, Çarşamba, Saat: 12:00 - 13:00 arasında, Kuşadası sahilindeki El Heykeli önünde toplanarak, mübadil derneklerinin günün anlamına ilişkin hazıladıkları ortak bildiriyi paylaşıyor; göç yollarında, savaşlarda yitirdiğimiz büyüklerimiz anısına saygı duruşunda bulunup, denize çiçeklerimizi bırakıyoruz.

2) 02 ŞUBAT 2013, CUMARTESİ, Saat 20:00 'de PALM Otel Salonu'nda 5. KUŞADASI MÜBADELE YEMEĞİ'nde biraraya geliyoruz. 

Canlı Müzik, slayt ve fotoğraf sunumu eşliğindeki yemeğimizin menü detayları şöyle:
-Zengin Ordövr Tabağı
-Ara Sıcaklar: Köfte, Sigara Böreği, Sosis
-Ana Yemek: Çipura ya da Levrek Balık Izgara
-Meyve ya da Tatlı
Yemek davetiye bedeli kişi başı 25,- TL'dir.

Limitli içki (35 cl Şarap, 17,5 cl Rakı, 2 Bira) seçeneklerinden birinin alınması durumunda yemek bedeli 40,- TL'dir



Başta Kuşadası ve çevresinden olmak üzere üyelerimizi, aile ve yakınlarını, tüm mübadil kuşakları ve mübadil dostlarını etkinliklerimize davet ediyoruz!..

23 Ocak 2013 Çarşamba

30 Ocak'ta El Heykeli önünde buluşuyoruz!




30 Ocak 2013, Mübadele anlaşmasının imzalanaşının 90. yıldönümüdür. 


Her yıl 30 Ocak'ta yaptığımız gibi, "savaşlarda ve göç yollarında yitirdiğimiz" büyüklerimizin anısına,  bu yıl da Kuşadası El Heykeli önünden denize çiçeklerimizi bırakacağız!  Bunun için saat 12:00'de Derici Otel Kafe'sinde buluşup,12:30'de Kuşadası sahilindeki El Heykeli önünden çiçeklerimizi denize bırakacağız!

Üyelerimiz başta olmak üzere, mübadil dostlarımızı eşleri, çocukları ve dostlarıyla bu küçük merasime bekleriz!

4 Ocak 2013 Cuma

Midilli Gezisi yapıldı.

Derneğimizin organize ettiği 2013 Yıllbaşı'nı Midilli'de karşılamaya yönelik gezimiz 48 üyemizin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kuşadası'ndan özel otobüsle Ayvalık'a ve oradan Feribot ile Yunanistan'ın Midilli adasına geçen grubumuz 2 gece konaklamayla, havanın oldukça müsait olmasından da faydalanarak adanın turistik ve tarihi yerlerini ziyaret etti.

Geziye katılanların fotoğraf ve izlenimlerini derneğimizin Facebook Grup sayfasında (http://www.facebook.com/groups/72132135722/events/)  görebilirsiniz.

Paylaş

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More